Fortell en historie med presen­tasjonen din

Sist oppdatert:

Snarveien: Det er lettere å følge en sammenhengende historie enn en vinglete monolog. Her er tre verktøy for å holde strukturerte presentasjoner.

Detaljene: Har du noen gang sett en kollega sette inn HDMI-kabelen, skru på presentasjonen og hive seg rett ut i en dyptgående analyse du ikke skjønner noe av?

Jeg har gjort meg skyldig i usammenhengende presentasjoner selv. Å holde en dårlig presentasjon er litt som å være død – det er de andre som lider. Selv merker man ingenting.

Men dette kan du lett forbedre ved å gi publikum litt bakgrunn, fortelle hvorfor problemet er viktig og ikke stupe rett inn i detaljene. Se på presentasjonen som en historie, en logisk og strukturert beretning, som munner ut i en anbefaling.

Her er tre rammeverk som kan være til hjelp:

Situasjon - Komplikasjon - Løsning

McKinseys SKL-rammeverk (SCR på engelsk: Situation Complication Resolution) gir en enkel struktur på historien du forteller.

Begynn med å gi litt bakgrunn om situasjonen. Hva har skjedd frem til dette? Hvordan er ting nå? Hva er fakta i saken?

Så kommer komplikasjonen – grunnen til at du tar opp temaet i dette møtet. Hva er problemet vi må ta tak i? Hva står på spill?

Avslutt med løsningen. Hvilke muligheter har vi til å fikse problemet? Hva anbefaler du? Hva skal ledergruppen gjøre eller tenke, basert på det du har sagt?

Ta Ringenes Herre, for eksempel:

Ringenes Herre fortalt med SKL-rammeverket.

Eller som en ledergruppesak:

Pyramideprinsippet

Unge konsulenter får så vidt kommet seg inn døra første dag på jobb før de blir indoktrinert med Pyramideprinsippet.

Barbara Minto beskrev på 60-tallet en måte å strukturere argumenter ovenfra og ned. Du må gjerne tenke nedenfra og opp, men budskapet formidles best når du begynner med hovedargumentet og støtter opp med analyser og underargumenter.

Minto-pyramiden, via McKinsey.

BLUF – Bottom Line Up Front, deretter underpunktene (gjerne tre i god konsulentånd).

Det er generelt en god regel, og du kan også bruke det når du skriver e-post.

Ikke:

«Emne: Angående fabrikkbesøk
Hei!
Nå har Jonas vært på befaring, og det er mange hensyn å ta, men jeg tror han ser behovet. I det sjiktet vil nok en årslønn ligge på 600 000 kr. Pia tror en ansettelse kunne være en god idé. Det ligger i budsjettet en stillingshjemmel.»

Etter pyramideprinsippet:

«Emne: Vi planlegger å ansette en person til fabrikken ASAP.
Hei!
Si fra hvis du er uenig innen fredag, men jeg har tenkt å lyse ut en heltidsstilling ved fabrikken. Det er tre grunner til det:

Jeg tar kontakt på fredag om jeg ikke har hørt fra deg innen da.»

PUMA

Dan Roams PUMA-modell er den jeg bruker oftest. The Presentation’s Underlying Message Architecture (PUMA) er en påklistret forkortelse, men tegningen av en puma hjelper å huske prinsippet.

Den bygger på pyramideprinsippet, og kombinerer en overhengende vannrett historie, med loddrette eksempler og analyser:

En historie trenger en ryggrad (horisontal ryggrad) og anekdoter (vertikale dypdykk).

Sett det sammen, og det blir en liten puma: Puma-modellen har et hode, en ryggrad, anekdoter som føtter, og en god avslutning i halen

Før du åpner PowerPoint bør du strukturere historien din. Garr Reynolds anbefaler tavle eller Post-its. Dan Roam bruker Excel:

Strukturer historien med Excel

🏷️Flere artikler om dataanalyse og presentasjoner

Kilder og inspirasjon: